Lifeblog

Lifeblog

GLUTÉNMENTES Brownie

Krémes, szaftos, csokis...ÉDESBURGONYÁBÓL?!

2020. január 17. - SimonEszter

Biztos sokan hallottatok már különböző diétákról, étkezési szokásokról, egészséges életmódokról. Jómagam is glutén és cukormentes étkezem már egy ideje, noha az első két posztból, talán nem erre lehet következtetni. :)  Ezentúl egészséges, és különböző allergénektől mentes recepteket fogok posztolni, amiket nem csak azoknak ajánlok, akiknek  odafigyelésre van szüksége ahhoz, hogy betartsák a diétájukat, hanem mindenkinek, aki szeretne egészségeset enni, úgy, hogy még ízlik is neki. Jómagam is, ilyen okokból hagytam el bizonyos összetevőket, azonban a finom ízeket, semmiképpen nem szerettem volna mellőzni.

eszti2.jpg

Íme tehát, egy olyan SZAFTOS, KRÉMES, ISTENI BROWNIE recept, amiről nem lehet megállapítani, hogy nem hagyományos alapanyagokból készült, mégis mindenkit levett a lábáról, és mindezt GLUTÉN, OLAJ, és CUKORMENTESEN!

HOZZÁVALÓK:

  • 320 gramm édesburgonya felkockázva
  • 50 gramm mandula, vagy rizsliszt
  • 45 gramm eritrit - bármilyen édesítővel, vagy akár cukorral is helyettesíthető -
  • 3 evőkanál kakópor
  • 2 evőkanál mandulatej - de szintén ezt bármilyen más növényi, vagy hagyományos tejjel helyettesíthető-
  • 1 tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • az elmaradhatatlan csipet só
  • opcionális: a tetejére, vagy bele durvára vágott dió, csokoládé, mandula, akármilyen finomság, amit csak az ember elékpzelhet

TIPP: Ha mandulaliszttel készítitek, omlós, krémes, puha állaga lesz, ha kicsit keményebb, sűrűbb textúrájú sütire vágytok, akkor pedig rizsliszttel csináljátok.

ELKÉSZÍTÉS:

Szerencsére, attól függetlenül, hogy ez nem egy hagyományos összetevőket tartalmazó recept, az elkészítése teljesen hagyományos. Elég hozzá egyetlen tálat bekoszolni, és már repülhet is be az előmelegített sütőbe, 150 fokra.

Talán elsőre lehet, hogy furcsán hangzik az édesburgonya, mint legfőbb hozzávaló, de  ha répából is készül torta, akkor édesburgonyából miért ne lehetne hihetetlenül krémes, finom süteményt varázsolni?

Az édesburgonyának, már a nevében is benne van, hogy ÉDES, vagyis ad a brownie-nak, egy alapvető édes ízt, így kevesebb édesítőre/cukorra lesz szükségünk. Ha még nem kóstoltátok, főzve, vagy akár sütve, mindenképpen pótoljátok ezt a lemaradást, ugyanis, egyesek szerint függőséget okoz. Viccet félretéve, valóban egy finom , kicsit édeskés ízű burgonyáról van szó, amit már bármelyik szupermarketben meg lehet venni.

 eszti_1.jpg

Első lépésként tehát, pucoljuk meg a burgonyát, kockázzuk fel, és tegyük fel főzni. Szerencsére, nagyon hamar megpuhul, és már le is szűrhetjük. Ezután egy keverőtálba pürésítsük. Ezt lehet akár egy villával, akár robotgéppel, minék kitartóbbak vagyunk, annál krémesebb lesz, és ez adja majd a sütemény szaftos, puha jellegét.

Ha ez megvan, már túl is vagyunk a "nehezén", innentől fogva mindent adjunk hozzá a püréhez, és keverjük simára a masszát. Ilyenkor lehet hozzáadni igény szerint az extra hozzávalókat, mivel a brownie puha lesz, és krémes, szerintem valami ropogós nagyon jól passzol hozzá, például durvára vágott dió, mandula, mogyoró, kesudió, ha pedig még krémesebbé szeretnétek tenni, adjatok hozzá egy kis darabokra vágott fehér, vagy étcsokoládét.

eszti5.jpg

Ezután sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokon, kb. 30-40 percit sütjük. Ez a sütemény nem lesz igazán ropogós, ne ijedjetek meg, ha nehezen akar szilárdulni, ha beleszúrtok egy villát, és tisztán kihúzzátok, a brownie elkészült.

eszi4.jpg

Tálaljátok mascarpone krémmel, tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel, vagy egyszerűen, csak önmagában, hiszen úgy is tökéletesen megállja a helyét.

 Remélem kedvet kaptatok, és megsütitek, azt pedig még inkább, hogy ízleni fog.

Jó sütést!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhaproject.blog.hu/api/trackback/id/tr5315409426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása