Lifeblog

Lifeblog

Hamisítatlan őszi íz...vagyis almás pite!

2017. szeptember 13. - SimonEszter

Csípős reggelek, széltől susogó fák, őszi bakancs, és tökfaragás... Mi sem jellemezhetné jobban az őszt, mint ezek a szavak? Megvan... Az ALMÁS PITE!

 

Azt hiszem, nem mondok újat azzal, hogy az almás pitét (majdnem) mindenki imádja. Általában tipikusan ez az a sütemény, amit Nagymamáink készítettek nekünk, egy hétvégi látogatás alkalmával, vagy csak mert annyira szeretnek minket. :)

img_3577.JPG

Nem kérdés, hogy remekül tudják elkészíteni ezt a süteményt, (persze ahány ház, annyi szokás, de olyan nagy különbségek csak nem lehetnek a piték között) de mégis mertem venni a bátorságot, hogy egy kicsit felturbózzam a jól bevált receptet, és valami újabbat kreáljak belőle. Így született meg a feltúrbózott, extra finom almáspite!

Íme tehát a recept, azzal a bizonyos EXTRA hozzávalóval:

a pitéhez:

  • 250g liszt (most teljes kiőrlésű lisztet használtam, de jó a finomított is)
  • 150g hideg vaj
  • 40g cukor
  • 60g hideg víz

az almás részhez:

  • 2db nagyobb alma
  • 50g barna cukor
  • 1 csapott teáskanál fahéj
  • fél citrom leve

a krémhez:

  • 200g krémsajt (mascarpone sajtot használtam)
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • vanília aroma (de nyugodtan lehet használni vaníliás cukrot is, csak akkor kevesebb cukor kell bele)

Elkészítés:

  1. Először készítsük el a pite tésztát, ugyanis ennek, majd pihennie kell egy kicsit a hűtőben. Addig pedig lesz időnk elkészíteni a pite többi részét. Az összes hozzávalót mérjük ki, és robotgéppel, vagy akár a kezünkkel dolgozzuk össze. Mikor a hozzávalók összeálltak egy gombóccá, csomagoljuk fóliába és fél órát pihentessük a hűtőben.
  2. Ezután állítsuk össze, azt a bizonyos EXTRA részét a pitének. Itt is roppant egyszerű a feladat, mert minden hozzávalót belerakunk egy tálba, és egy villával simára keverjük.

img_3550_2.JPG

 3. Az almákat pucoljuk meg, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel vékony cikkekre. Dobjuk egy nagy tálba, szórjuk meg a barna cukorral, és fahéjjal, majd nyomjuk rá a fél citrom levét. Ezután jó alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni, hogy az alma kiereszthesse a levét.

img_3551.JPG

4. Ha letelt a fél óra (ezalatt pont kényelmesen elkészülhet az almás és krémsajtos része a pitének) vegyük ki a hűtőből a tésztát. Először a tészta kb. 2/3-ra lesz szükség, (a maradékot csomagoljuk vissza a fóliába és rakjuk vissza a hűtőbe) amit lisztezett felületen kb, fél cm vastagságúra nyújtunk, akkorára amekkora belefog férni egy 23cm átmérőjű piteformába. A tésztát jól egyengessük bele majd takarjuk le alufóliával és szórjunk rá babot nehezékként. Ezután már mehet is a 180C-ra előmelegített sütőbe 10 percre.

img_3557_2.JPG

5. Ha letelt a 10 perc, vegyük ki, és szedjük le róla a babot, és az alufóliát, majd tegyük vissza ismét 10 percre. Ezalatt pedig készítsük el a tetejére a rácsokat. Vegyük ki a hűtőből a maradék tésztát, és hasonlóképp, mint az előbb ezt is nyújtsuk ki. Most pedig egy pizzavágóval/késsel, vágjunk belőle kb. fél cm vastag csíkokat.

img_3561.JPG

6. Ha letelt az újabb 10 perc, vegyük ki a pitét, és kezdődhet a rétegezés! Először kenjük rá a krémsajtos keveréket, majd rendezzük el rajta az almákat. Ha ez megvan, jöhetnek a rácsok. Vágjuk méretre, majd ha fenn vannak, locsoljuk meg azzal a lével, amit az alma kiengedett magától. Ne sajnáljuk, öntsük rá az összeset, így lesz a pite garantáltan nem lesz száraz, hanem omlós és puha. Végül a rácsokat kenjük le tojássárgájával, majd mehet a sütőbe, ezúttal már csak 150C-ra kb. 40 percre. (ez sütőtől függően változhat, az a lényeg, hogy akkor vegyük ki mikor a rácsok már aranybarnára pirultak, az almáslé, pedig kellően karamellizálódott.

img_3562.JPG

7. Azt hiszem ez, az utolsó lépés a legnehezebb... Ugyanis miután kivettük a sütőből (ajánlott) egy kicsit pihentessük, míg ki nem hűl. Ezután már könnyű szeletelni, kivenni a piteformából, nyomni mellé egy kis tejszínhabot, és egy finom kávéval megenni az összeset! :)

img_3576.JPG

Remélem, hogy tetszik a recept, és kipróbáljátok. Szerintem nagy örömet lehet szerezni vele a családnak, vagy a gyerekeknek így ősszel az iskola kezdés idején, egy kis bátorító süti mindig jól jön :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhaproject.blog.hu/api/trackback/id/tr5012824894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása